Wednesday, 10 August 2016

MULIANYA SEORANG WANITA

Assalamualaikum sahabat -sahabat rose.
Selamat pagi pada semua kaum wanita.
Pagi ni  seawal jam 8.00 pagi  rose dah menunggu giliran utk check up baby.
Ramai nya ibu -ibu dengan sabar duk.menunggu giliran walaupun dengan membawa perut yang sarat wajah mereka tenang jer.


Setiap kaum wanita yg dah berumahtangga mesti ada perasaan nak dapatkan anak kan.tapi tak sanggup nak harungi 9 bulan dgn pelbagai  alahan dan penat lelah.

Pagi ni rose nak kongsikan sedikit kata - kata semangat untuk para wanita.supaya kita semua tersenyum lebar dan bangga menjadi wanita.

 Apabila seorang perempuan mengandung dalam rahimnya, maka beristighfarlahpara malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

2. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin atau melahirkan, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang berjihad di jalan Allah SWT.

3. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, hilanglah dosa²nya seperti keadaan ia baru dilahirkan.

4. Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya,maka bagi ibu itu setiap setegukan dari pada susunya diberi 1 kebajikan.

5. Apabila semalaman si ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

6. Rakaat solat wanita yang sedang hamil adalah lebih baik dari pada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

7. Wanita yang memberi minum air susu (ASLI) kepada anaknya dari dirinya sendiri akan mendapat 1 pahala pada tiap² titis susu yang diberikannya.

8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah SWT seluruh dosanya dan bila ia menghibur hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadah.

9. Wanita yang hamil akan dapat pahala terus berpuasa pada siang hari.

10. Wanita yang hamil akan dapat pahala terus beribadah pada malam hari.

11. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun shalat dan puasa, serta setiap kesakitan pada 1 uratnya Allah SWT mengkurniakan 1 pahala haji.

12. Sekiranya wanita mati di masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.

13. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo (2,5 tahun), maka malaikat² dilangit akan kabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

14. Jika wanita memberi susu dirinya pada anaknya yang menangis, Allah SWT akan memberi pahala 1 tahun shalat dan berpuasa.

Oleh itu sahabat ,bersyukurlah apabila Allah mentakdirkan kita menjadi seorang ibu.

Para ibu boleh senyum dan ceria selalu.Allah menyayangi kita.
Sebagai perkongsian,rose amalkan Qaseh Gold Adinda sepanjang kehamilan untuk kekalkan  kesihatan rose dan baby dan bertenaga.

No comments:

Post a Comment